Tehnica de decongelare a MSC

 

  Una dintre cele mai fine proceduri din tehnica insamintarii artificiale la bovine este

decongelarea

  Cu totii am invatat la cursuri ca decongelarea  este imersia in apa la 34-35 grade a paietei timp de un minut, dupa care se procedeaza la introducera acesteia in pistolet, apoi se efectueaza insamintarea propriuzisa.

  Principiul de decongelare este simplu si la obiect, dar cind vine vorba de aplicare exact cum am invatat, fiecare dintre operatori aplica propria tehnica (personal am aplicat propria tehnica)

  In practica exista posibilitatea de decongelare:

             -in apa calda, apreciind temperatura la simtul miinii (metoda folosita de majoritatea operatorilor)

             – la subrat, folosindu-ne de temperatura proprie a corpului

             – prin introducerea paietei in termos pentru deplasarea pina la proprietar si apoi decongelarea initiala sau mai binezis incalzirea paietei la o temperature apreciata prin simtul miinii 

             – prin frecarea paietei in palme, apoi inocularea acesteia.

  Sint convins ca mai exista si alte metode, dar pot sustine ca toate au dat rezultate intr-un fel sau altul.          

 

  Amintesc citeva detalii privind momentul optim al insamintarii, se obtine la inseminarea vacilor la 6-24 ore inaintea ovulatiei.Locul depunerii spermei este in corpul uterin. Momentul insamantarii se situeaza la 12-14 ore de la aparitia caldurilor (daca vaca este depistata in calduri dimineata se insamanateaza seara,iar daca intra in calduri seara se insamanteaza a doua zi dimineata pina in ora 12).

 

  Cred ca metoda cea mai eficienta a decongelarii este cea invatata la cursuri si anume urmind pasii:

1- se stabileste ce taur se va folosi

2- se ridica canistra cu 5 cm mai jos de gura containerului

3- paieta se scoate obligatoriu cu o pensa de lungimea a cel putin 15 cm

4- temperature apei trebuie fixata la temperatura cuprinsa intre 34 si 35 grade Celsius, nu mai mult nici mai putin

5- cantitatea apei trebuie sa fie peste 0,500 l, pentru a nu scadea temperatura in momentul introducerii paietei

6- timpul de la introducerea paietei in apa si scoterea acesteia sa nu depaseasca mult peste un minut

7- in acest timp de un minut se incalzeste virful pistoletului (15 cm din virful acestuia), in asa fel incit paieta incalzita sa fie primita intr-un mediu la fel incalzit in pistolet

8- iar pentru ca temperatura paietei si a virfului pistoletului sa nu scada brusc, se poate tine intr-o mina (palma)déjà calda, iar mina cealalta se introduce in rect.

   Sint trei criterii pe care trebuie sa le avem in vedere in momentul in care incepem procesul de insamintare artificiala:

a- MSC-ul sa fie de calitate (lucru care in ziua de azi nu se mai pune problema in ceea ce priveste mobilitatea si densitatea spematozoizilor din paieta)

b- Vaca sau vitica sa fie in momentul optim pt insamintare (depinde foarte mult de momentul in care ne chiama proprietarul)

c- Tehnica de decongelare si insamintare trebuiesc facute correct ca mai sus.

   De aici vin REZULTATELE.

 

      SUCCES

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s